Elementul de legatura al unei petreceri la gratar este jarul si deseori este si cheia unor preparate reusite. Atat pasionatii de gratare cat si restaurantele SteakHouse si nu numai, stiu ca rezultatul preparatelor la gratar depinde atat de ingrediente cat si de lemnul sau carbunele folosit pentru generarea jarului.
Un carbune bun se evidentiaza printr-o granulatie ideala, optima, cantitatea mica de fum generat, caldura uniforma, durata de ardere indelungata si nu in ultimul rand trebuie sa fie un carbune fara adaos chimic. Iar daca in weekend tocmai ti-a planificat un barbecue party fie cu preparate de tip slow-cooking (de ex. coaste, spare-ribs) sau hot & fast cum sunt steak-urile de vita, atunci iti recomandam carbuni din lemn de esenta tare cum ar fi stejarul, fagul sau … quebracho.
Quebracho este un arbore care creste in America de Sud in regiunile tropicale si subtropicale al carui lemn este foarte tare, dur, avand densitatea de 1,3 kg/dm³ ce depaseste densitatea stejarului sau fagului (valoare aprox. 0,7 – 0,9 kg/dm³). Acest lucru inseamna mai multa materie, implicit temperatura mai inalta si durata mai lunga de ardere – acest ultim aspect fiind important in mod special pentru pasionatii de Low & Slow Cooking mai ales ca arborele quebracho creste ca un copac, avand crengi groase, tulpina groasa, astfel puteti gasi in sacii de carbune bucati mari de pana la 1 kg, numai bune pentru o ardere lenta si indelungata.
Inca din 2010 pasionatii de BBQ din Romania au posibilitatea sa foloseasca carbunii premium de quebracho produsi de Black Ranch Argentina si comercializati in saci de 15 kg (aprox. 75% dintre carbuni au dimensiuni intre 8 si 12 cm lungime). Carbunii de gratar Black Ranch provin din plantatii de arbori de Quebracho din regiunea Gran Chacho din nordul Argentinei. Cel putin la fel de important precum calitatea premium a carbunilor pentru Black Ranch Argentina, este ca lemnul sa fie de pe plantatii sau din paduri certificate, controlate si regenerabile astfel incat sa se mentina un echilibru al mediului inconjurator.
Pentru aceia dintre voi care ati participat de-a lungul anilor la evenimentele organizate de noi, ati avut ocazia sa degustati preparate pregatite in gratare cu carbuni din lemn de Quebracho si sa va convingeti si de aroma placuta, de fum, lasata de carbuni fripturilor. Iar aceia dintre voi care si folosesc astfel de carbuni, probabil au observat si consumul redus mai ales la utilizarea lor intr-un gratar ceramic Primo Grill si in modul Low & Slow Cooking sau simplu Smoking.
Pentru toti aceia care nu au avut ocazia sau inca se indoiesc de calitatea acestor carbuni, ii asteptam cu drag la evenimentele noastre urmatoare, mai ales cand vom folosi gratare ceramice si unde vom prepara coaste sau Pulled Pork. Nu in ultimul rand va lasam colajul foto publicat de curand pe retelele noastre de socializare in care puteti observa consumul redus de carbuni, intr-un gratar ceramic de calitate cum sunt cele de la Primo Ceramic Grills in care timp de 7 ore am gatit lent nu mai putin de 5 sire de coaste de porc, greutate totala aprox. 5 kg.