HORL este marca germana premium de ascutitori de cutite prin roluire de inalta calitate, un concept inventat si dezvoltat de familia Horl ce s-a transpus intr-o productie de serie in regiunea Padurea Neagra (Germania) incepand cu 2016. Din 2020 se produce a 2-a generație de ascutitori prin roluire denumita HORL® 2 ce cuprinde 3 modele diferite:
• HORL® 2 Cruise este instrumentul de ascutit universal pentru fiecare bucatarie si permite ascutirea rapida si precisa a cutitelor. Ideal pentru cutitele cu utilizare de zi cu zi. HORL® 2 Cruise cuprinde o ascutitoare prin roluire cu disc de diamant si disc de inox pentru colecatre praf si finisaj. De asemenea in set este inclus un dispozitiv cu fixare magnetica a cutitelor la unghiul de 20°.
• HORL® 2 este un adevarat multi-talent care confera fiecarui tip de cutit o noua ascutire datorita unghiurilor de ascutire de 20° sau de 15° ce pot fi alese. Adica pentru cutitele de uz de zi cu zi, dar si pentru cele speciale de bucatarie, cum ar fi cutitele japoneze sau cutitele din otel de damasc. HORL® 2 cuprinde o ascutitoare de roluit cu disc de diamant pentru ascutire si un disc ceramic de slefuire pentru finisaj; ambele discuri pot fi inlocuite cu alte discuri de slefuire din gama de accesorii Horl; de asemenea in set este cuprins un dispozitiv de fixare magnetica a cutitelor cu posibilitatea de a ascuti cutitele la unghiul de 15° (pentru lame de cutit robuste) sau de 20° (20 = pentru lame delicate). Despre cum alegi unghiul de ascutire vom reveni mai jos cu mai multe informatii.
• HORL® 2 Pro este ascutitoare prin roluire cea mai avansata, de ultima generatie, ce este fabricata din aluminiu si inox. In interior, un angrenaj planetar asigura o viteza de transmisie de 1:3. In comparație cu fratii sai, HORL® 2 Pro atinge claritatea dorita de trei ori mai repede. HORL® 2 Pro dispune de aceleasi optiuni de ascutire ca si fratele sau HORL® 2 (discuri, interschimbalitatea discurilor, dispozitiv fixare cutite si unghiurile de ascutire).
Care sunt diferentele intre cutitele ascutite cu unghi de 15° și de 20°?
Unghiul de ascutire influenteaza ascutirea cutitului si durabilitatea muchiei. Ținand cont de calitatea otelului si de forma lamei, cu cat unghiul este mai mic, cu atat rezultatul va fi mai … ascutit. Si pentru a nu intra in teoria stiintelor materialelor si fabricatiei cutitelor dar pe de alta parte pentru a va oferi cateva repere si informatii necesare, putem spune:
• Unghi de 15° pentru cutite cu lama fina, cutite de damasc, multe cutite japoneze sau cutite asiatice de bucatarie, in special cutite din oteluri dure cu un conținut ridicat de carbon; ascutirea la 15° creeaza o muchie de taiere subtire care ofera mai putina rezistenta la taiere, din acest motiv unghiul de 15° este ideal pentru cutite folosite la lucrari delicate de taiere, cum ar fi filetarea; cutitele ce pot fi ascutite la 15° necesita o manipulare cu grija pentru a evita așchierea lamei.
• Unghi de 20° creeaza o margine de taiere stabila, care este mai putin sensibila si este ideal pentru o gama larga de lucrari in bucatarie; ofera o ascutire buna intr-un timp scurt de slefuire completat de o durabilitate indelungata si din acest motiv este recomandat pentru cutitele europene de bucatar, cutitele cu oteluri dure „mai moi”, oteluri inoxidabile/rezistente la rugina, cutite cu lame groase, cuțite pentru outdoor (uz in aer liber).
Informatiile sunt cu caracter general, au rolul de a va ghida, dar decizia finala asupra unghiului de ascutire trebuie sa tina cont si de alte informatii cum ar fi: starea lamei, recomandarile producatorului cutitului, modul de utilizare al acestuia s.a. In speranta ca am adus putina claritate in aceasta tema va invitam sa fixati cutitul, puneti discul abraziv si incepeti sa slefuiti cu HORL® 2.
Sursa: Horl.com