Cum intretin grill-ul cu gaz?
Pentru a curata a grill-ului cu gaz fara probleme si cat mai rapid, va recomandam sa luati in considerare urmatoarele aspecte:
- Prima utilizare a grill-ului cu gaz: Inainte de a utiliza pentru prima ora grill-ul cu gaz lasati arzatoarele grill-ului sa arda cca. 15 minute la maxim inainte de a pune efectiv produsele pe gratar. Acest lucru este necesar pentru a indeparta eventuale reziduuri ramase in urma procesului de fabricatie.
- Ungeti gratarul grill-ului cu gaz: Inainte de a aprinde grill-ul cu gaz, ungeti de fiecare data gratarul cu ulei, pentru a impiedica lipirea produselor de gratarul fierbinte. Prin ardere, produsele vor adera la gratar si vor fi apoi greu de indepartat. Este preferabil sa ungeti gratarul grill-ului cu un ulei mai gras, pentru prajit.
- Curatati in mod regulat gratarul grill-ului cu gaz: Gratarul se scoate de pe grill-ul cu gaz cand inca mai este cald si se curata. Apoi gratarul se clateste cu apa, se stropeste cu solutie de curatat gratare, se lasa un timp sa actioneze si se limpezeste bine cu apa. Atentie: nu utilizati solutii de curatat inflamabile, pe baza de lamaie sau abrazive si asteptati pana cand gratarul grill-ului cu gaz s-a racit corespunzator!
- Resturile de pe gratar: Inlaturarea resturilor ramase pe gratar precum si curatarea barelor de aromatizare este foarte simpla. Incepeti curatarea prin ardere (tineti 15 minute toate arzatoarele grill-ului cu gaz aprinse simultan la maxim, cu capacul inchis) dupa folosirea efectiva a grill-ului cu gaz. Prin ardere, eventualele resturi se vor transforma in cenusa iar gratarul se poate curata imediat cu o perie pentru curatare.
- Curatati periodic orificiile arzatoarelor grill-ului cu gaz: Infundarea, chiar si partiala, a orificiilor arzatoarelor are ca efect scaderea calitatii si a puterii termice a flacarilor sau determina chiar aprinderea cu dificultate a grill-ului cu gaz. Curatati periodic aceste orificii cu o perie moale. In cazul in care curatati grill-ul cu apa lasati-l sa se usuce complet inainte de utilizarea urmatoare.
- Tava de colectare grasimi: Goliti regulat tavita de colectare a grasimilor respectand prevederile de protectie a mediului.
- Niciodata apa pe gratarul incins! Nu stropiti niciodata cu apa gratarul incins. Socul termic care se produce ar putea suprasolicita metalul si ar putea sa apara in timp deformari si fisuri.
- Verificari si lucrari de intretinere periodica recomadate pentru grill-ul cu gaz: La interval de doi ani, e bine sa verificati etanseitatea conductelor, a furtunurilor si a asamblarilor, precum si eventuala prezenta a unor fisuri pe furtun. La intervale de cinci ani schimbati furtunurile cu altele noi, indiferent de starea celor vechi.
Cum intretin gratarul cu carbune?
Si in cazul intretinerii gratarului cu carbune avem cateva recomandari pentru ca sa va bucurati cat mai mult timp posibil de oricare dintre modelele de gratare cu carbune pe care le punem la dispozitie.
- Prima utilizare a gratarului cu carbune: La prima utilizare a gratarului cu carbune va recomandam sa incingeti carbunii si, inainte de a pune efectiv produsele pe gratar, sa-i lasati cca. 30 minute sa mocneasca continuu.
- Utilizarea periodica a gratarului cu carbune: Cuva gratarului cu carbune nu trebuie umpluta complet cu carbuni deoarece gratarul poate deveni foarte fierbinte, greu de manevrat si in timp se va deteriora. Va recomandam ca maxim 2/3 din volumul total al cuvei gratarului sa fie umplut cu carbuni. Asteptati pana cand carbunii se acopera cu un strat de cenusa alba si apoi puneti preparatele efectiv pe gratar. Atentie de asemenea sa nu blocati orificiile de ventilatie ale gratarului cu carbune.
- Folositi cat mai des gratarul cu capacul inchis. Veti avea doua avantaje majore: prelungiti durata de ardere a carbunilor sau brichetilor si, in acelasi timp, caldura va fi uniform raspandita pe toate preparatele la gratar.
- Incheierea procesului de gatit la gratar cu carbune: Dupa ce ati terminat de gatit recomandam sa nu folositi apa rece pentru a stinge carbunii, deoarece aceasta poate deteriora gratarul. Puneti capacul si inchideti complet orificiile pentru tiraj.
- Curatarea si verificarea gratarului cu carbune: Tocmai pentru a va bucura cat mai mult timp de gratarul cu carbune, recomandam sa-l curatati dupa fiecare utilizare, imediat ce acesta s-a racit folosind o perie pentru gratar adecvata. Murdaria uscata va fi mai greu de indepartat.