De ceva timp tigai de fonta, ceaune de fonta si alte vase de fonta se gasesc in multe magazine si, avand in vedere diferentele de pret, multa lume ne intreaba cum se poate recunoaste un produs din fonta de foarte buna calitate mai ales ca un astfel de vas de fonta trebuie sa reziste generatii intregi. Iata un ghid intocmit de Petromax cu principalele elemente dupa care sa va ghidati atunci cand doriti sa achizitionati o tigaie de fonta, un ceaun sau o plita de fonta:
1. Porozitatea suprafetei
Produsele din fonta se disting, in comparatie cu alte materiale, prin porozitate caracteristica ce poate fi recunoscuta cu ochiul liber pe suprafata vasului respectiv. Daca materialul este uniform si fara incluziuni atunci vasul de fonta asigura un transfer mare de caldura si o capacitate mare de inmagazinare a caldurii. O fonta de calitate, adica cu porozitate fina, cum e cazul ceaunelor si tigailor de fonta Petromax, impiedica patrunderea umiditatii prin structura suprafetei ceea ce implica reducerea considerabila a riscului de ruginire a fontei. De asemenea este redus riscul de fisuri deoarece porozitatea fina inseamna ca nu sunt goluri in material. Daca sunt goluri cu aer, incalzirea vasului conduce la dilatarea neuniforma a materialului si la formarea de tensiuni mecanice in material ceea ce poate conduce la fisuri si chiar crapaturi.
2. Grosimea si uniformitatea materialului
La productia ceaunelor Petromax si a altor vase de fonta de asemenea este important ca peretii ceaunului din fonta sa fie turnati cat mai uniform si sa aiba aceeasi grosime. Astfel se poate obtine un ceaun echilibrat, uniform, cu centru de greutate central. Daca nu ar avea centrul de greutate dispus in centrul ceaunului, atunci exista riscul ca ceaunul sa atarne inclinat cu riscul de a curge mancarea din el, dar si cu riscul de a se incalzi neuniform. Iar daca doresti un ceaun cu fund plat pe care-l poti folosi si pe un ochi de aragaz sau o soba cu lemne, atunci cu atat mai mult conteaza ca fundul vasului sa fie plan si cu grosime egala pe intreaga suprafata pentru ca numai asa se poate obtine o frigere respectiv o coacere uniforma.
3. Controlul calitatii in defecte per cm²
Fonta este un material grosier care la fabricare poate produce diverse defecte de turnare (incluziuni, gauri, s.a.) si din acest motiv exista standarde de calitate care masora numarul de defecte per cm² care evident trebuie sa fie cat mai putine. Daca nu, exista riscul sa patrunda umiditate ce poate duce la rugina sau alte neplaceri.
4. Calitate continuua – control sistematic si periodic
Ceaunele de fonta, tip ceaune olandeze cu capac, Dutch Oven, sunt piesele de fonta ce necesita cea mai mare atentie in cadrul procesului de fabricatie avand in vedere elementele sale suplimentare fata de ceaunele clasice, cum ar fi picioruse turnate, toartele de prindere maner, fanta pentru termometru, compatibilitatea cu capacul, capacul insusi s.a. Din acest motiv foarte putini fabricanti isi asuma astfel de vase de fonta si numai producatorii mari, cu multa experienta, cum este Petromax, isi permit sa dezvolte si sa intretina o linie de produse larga, cu ceaune din fonta, de diverse marimi. Cu fiecare sarja de productie matritele folosite se erodeaza si dupa multe serii de productie ele trebuie verificate si din cand in cand inlocuite, iar o matrita nu este de loc ieftina. De aceea doar o linie de productie de inalta calitate cu control permanent, sistematic, poate genera o gama larga de ceaune de fonta dar si alte produse de fonta de inalta calitate.
5. Reglare fina - post-procesare
Odata intarinta fonta in matrita, Petromax demareaza prelucrarea formelor brute prin debavurare, slefuire si alte procedee pentru ca utilizarea lor sa fie sigura pentru dvs., pentru ca ceaunul sa stea orizontal cand este agatat si apoi are loc asezonarea fontei astfel incat sa puteti folosi vasele de fonta imediat dupa achizitie si o clatire cu apa fierbinte.
Recomandari:
- Uitati-va cu atentie la suprafata ceaunului sau a vasleor de fonta inspre lumina; suprafata trebuie sa fie cat mai neteda, plana; neconformitati de planitate, denivelari sau gauri mici (similare celor facute de insecte in lemn) sunt indicii ca procesul de fabricatie nu a fost de inalta calitate permitand formarea de cavitati cu aer;
- Verificati canturile vaselor de fonta! Acestea nu trebuie sa fie ascutite!
- Asigurati-va ca fonta este asezonata; un strat subtire de grasime, o pelicula semi-lucioasa, trebuie sa fie vizibila pe toata suprafata vasului;
- Ridicati ceaunul de mijlocul manerului si observati daca sta in pozitie orizontala.
Surse: Petromax.de