Saramura Brine-O-Magic de la Don Marco’s Barbecue este secretul pentru o friptura suculenta si delicioasa de carne de pasare, porc sau chiar peste toate preparate la gratar. Saramura este una dintre metodele cele mai des folosite de BBQ Pitmasteri americani de zeci de ani in pregatirea preparatelor pentru gratar. Una dintre cele mai des intalnite momente de utilizarea a saramurii este probabil cu ocazia pregatirii curcanului pentru sarbatoarea de Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei) cand afumarea in gratar si coacerea lenta (slow-cooking) a unui curcan intreg este preparat traditional.
Dar cum actioneaza saramura asupra bucatiilor de carne? Fara a prezenta prea multe detalii stiintifice, putem spune ca prin efectul de osmoza, adica prin patrunderea moleculelor unui corp printre moleculele altuia, fara sa existe curgere (denumita si Difuziune Moleculara), adica de la un lichid cu o concentratie mai mare la un alt lichid sau corp cu o concentratie mai mica in timp, fara interferentele unor forte externe, are loc o amestecare treptata si uniforma a moleculelor. Astfel aceasta formula speciala determina o penetrare profunda a ingredientelor in celulele carnii, rezultatul fiind includerea aromelor si a suculentei preparatului in celulele bucatii de carne.
Saramura Brine-O-Magic de la Don Marco’s Barbecue este disponibila in 3 variante specifice pentru carnea de porc, de pasare sau pentru peste. Amestecul Brine-O-Magic perfect asortat trebuie amestecat cu apa, lasat sa se dizolve in apa iar bucatile de carne trebuie scufundate in lichid cel putin 4 ore si pana la 48 de ore (in functie de marimea / greutatea bucatii de carne) si lasate la rece, in firigider sa actioneze.
O doza de amestec pentru saramura Brine-O-Magic are 600 de grame si este suficienta pentru saramura de 6 litri, adica trebuie pastrata proportia de 100 de grame pentru 1 litru de apa. Pentru o saramura apa poate fi inlocuita proportional cu un alt lichid, de ex. suc de fructe, miere sau rom.