Ceaune de fonta, tigai de fonta si plite de fonta sunt, de cand lumea, printre cele mai apreciate vase de gatit. In ciuda unor mici neajunsuri cum ar fi greutatea si durata de incalzire a vaselor de marimi mari, totusi vasele de fonta cum sunt ceaunele, tigaile sau plitele s-au impus in bucatariile din intreaga lume. Si totusi ce le face atat de apreciate? Noi am identificat 5 motive pentru care nu trebuie sa lipseasca un vas de fonta din bucataria ta.
1. Principala caracteristica a fontei este distributia uniforma a caldurii si acest lucru este foarte important mai ales daca folosesti un gratar cu carbune sau lucrezi cu jar de carbuni ca sursa de caldura. O tigaie de fonta sau un tuci va prelua caldura si o va distribui uniform in tot vasul pentru ca preparatele sa se coaca sau sa se friga in mod egal;
2. La fel de importanta este capacitatea mare de inmagazinare a energiei termice si acest lucru se datoreaza masei mari de material, de fonta. Acesta poate ar fi un motiv bun sa nu ne mai afecteze gandul ca vasele de fonta sunt asa de grele. Atunci cand sunt incinse la temperaturi mari, timp indelungat, caldura retinuta de piesele de fonta (gratare de fonta, plite de fonta, tigai de fonta) este numai buna pentru frigerea unor steak-uri de vita sau alte preparate din carne ce necesita formarea rapida a unei cruste.
3. Capacitatea de inmagazinare a energieri termice este strans legata cu inertia termica, ceea ce face ca tigaia de fonta si ceaunul din fonta sa ramana mult timp calde chiar daca sursa de caldura s-a terminat, carbuni sau jarul s-au stins.
4. Trecand de caracteristicile tehnice evidente, observam ca vasele de fonta sunt foarte durabile; in copilarie auzeam parintii sau bunicii povestind de vechimea tuciului in care se prajesc cartofii prajiti sau a ceanului de facut magiun. Intretinute corespunzator si depozitate atunci cand nu sunt necesare, aceste vase pentru gatit vor dainui in fiecare bucatarie facandu-si treaba de la o generatie la alta.
5. Si nu in ultimul rand, in comparatie cu ultimele tehnologii si materiale scumpe aparute in ultimii zeci de ani, vasele pentru gatit raman la preturi atractive, ceaunele si tigaile din fonta sunt in continuare accesibile din punct de vedere al pretului de achizitie.