Grill Lexicon

Grill Lexicon

duminică 20.01.2019

Metoda directa la gratar/ Direct Cooking: Produsele se prepara prin contact direct cu sursa de caldura si se frig in mai putin de 25 de minute in functie de tipul de carne ales. Alimentele se prajesc deasupra carbunilor incinsi sau a arzatoarelor cu gaz la o temperatura ridicata cuprinsa intre 200 si 300 grade C. Este recomandat ca produsele sa fie intoarse o singura data la jumatatea duratei de prajire. In cazul unui grill profesional cu gaz se preincalzeste grillul cu capacul inchis si toate arzatoarele pornite apoi produsele se aseaza direct pe gratar. Daca utilizati un gratar cu carbune, dotarea acestuia cu capac scurteaza timpul de prajire, grasimea nu se aprinde si alimentele nu se ard.

Metoda indirecta la gratar/ Indirect Cooking: In acest caz, caldura circula in jurul preparatelor la gratar, ca intr-un cuptor. Alimentele nu sunt asezate direct deasupra carbunilor incinsi si pot fi protejate, de exemplu, prin sistemul cu palnie. Produsele se prepara prin contactul cu aerul fierbinte emis de sursa de caldura: carbuni sau gaz. Aceasta metoda indirecta se poate aplica numai in cazul unui gratar cu capac ce pastreaza caldura acumulata. Sub capacul grill-ului, temperatura aerului cald se situeaza in intervalul 160 - 200 grade C. Pregatirea preparatelor prin metoda indirecta necesita timp mai lung, chiar pana la cinci ore, dar se va obtine o fragezime inegalabila si un gust delicios. In cazul unui grill cu gaz, se preincalzeste grillul cu capacul inchis, se opreste arzatorul central apoi produsele se aseaza direct pe gratar in dreptul arzatorului oprit. Pentru un gratar cu carbune, acest tip de preparare este o metoda sanatoasa si eficienta, fara fum sau aprinderi nedorite deoarece grasimea rezultata nu poate ajunge peste jar sa se aprinda.

Barbecue / BBQ: Barbecue-ul este o metoda de preparare a carnii la gratar, folosindu-se caldura degajata de focul obtinut fie prin arderea carbunelui sau brichetelor in cazul unui gratar cu carbuni sau prin utilizarea gazului drept combustibil pentru grill-urile cu gaz (propan/butan). Specific bbq-ului este faptul ca se realizeaza intotdeauna prin metoda de gatit la gratar in mod indirect, intr-un grill cu capac, la temperaturi scazute - de obicei intre 90 - 160 grade C - cu o durata de preparare de minim trei ore. In felul acesta se obtin preparate moi, suculente si gustoase. Un gratar tip barbecue este deosebit de eficient daca este un grill ceramic cu capac.

Coacere / Baking: Sa pregatesti la gratar paine, placinte, cozonaci sau pizza parea incredibil. Acest lucru este posibil doar in cazul unor grill-uri performante, ce beneficiaza de o astfel de tehnologie. Metoda de coacere este o metoda indirecta de preparare la gratar, grill-ul transformandu-se in cuptor ce confera in plus preparatelor o savoare naturala, ferindu-va de fum si miros nedorit in casa. Renumite sunt grill-urile cu gaz dotate cu sistem cu palnie incorporat dar si grill-urile ceramice cu carbune ce retin caldura timp indelungat, o distribuie uniform si se obtin preparate sanatoase, ca "pe vatra".

Afumare / Smoking: Afumarea in stil american este o metoda de afumare la cald ce poate fi realizata pe orice tip de barbecue (grill cu capac) cu gaz sau carbune utilizand arome diverse date de lemnisoarele pentru afumare, carbune aromat natural sau placi de lemn pentru afumare. Fumul rezultat este un fum alb ce are rol de afumare-aromatizare dar si de fragezire a preparatului. Efect maxim se obtine in cazul utilizarii unui grill ceramic multifunctional. Grill-urile cu gaz perfomante pot fi dotate de asemenea cu statii de afumare individuale.

Lemnisoare afumare / Wood smoking chips: Bucati de lemn natural precum mar, cires, stejar, mesteacan etc. ce se tin in apa timp de o ora, se presara peste carbunii incinsi emana un fum alb aromat.

Prajire / Roasting: Metoda de prajire clasica este cunoscuta mai ales atunci cand folosim o tigaie si ulei. In terminologia de gratar prajirea sau roasting-ul este un procedeu de preparare in principal a puiului la rotisor intr-un grill cu capac prin metoda indirecta utilizand o pensula de ungere cu peri de silicon. Uleiul sau marinada ce contine ulei este aplicata la un anumit interval de timp direct pe bucata de carne de trei sau patru ori in timpul prepararii. In acest fel pielea puiului va deveni crocanta si aromata. Si carnea de curcan, rata sau gasca poate fi preparata utilizand aceasta metoda. La fel si cotletele de berbecut sau coastele de porc cu ajutorul unui suport de sustinere.

Crusta / Searing: Metoda de obtinere a crustei protectoare cu forma de diamant ce are rolul de a mentine suculenta bucatii de carne, mai ales daca doriti sa preparati la gratar bucati de carne de vita, steak-uri sau bucati intregi de muschi de vita sau porc. Acest procedeu poate fi realizat cu succes in special pe gratare din fonta prevazute cu capac si termometru. Grill-ul trebuie preincalzit zece minute, temperatura interioara crescuta pana la minim 300 grade C temperatura potrivita pentru searing fiind de 350 grade C. Din acest motiv, searing-ul nu poate fi realizat pe orice tip de barbecue.

Slow cooking: Procedeu de preparare la gratar la o temperatura scazuta insa constanta a bucatilor de carne mari. Una dintre cele mai sanatoase metode de a gati, fara fum, fara aprinderea grasimilor doar prin mentinerea constanta a temperaturii interioare si controlul acesteia la un nivel cat mai scazut, un timp cat mai indelungat. Cunoscut in terminologia americana drept procedeul de agati la gratar " Low & Slow", temperatura variaza intre 60 - 90 grade C iar durata de preparare este de minim 10 ore. Grill-ul ceramic cu capac este cel mai usor de utilizat prin aceasta metoda, caldura fiind mentinuta constant, timp indelungat, pana la 24 de ore de functionare continua.

Marinade / Baituri: Marinadele sau baiturile sunt amestecuri inedite de uleiuri, otet, vin rosu sau alb, bere, miere, verdeturi aromate si condimente, in care se pastreaza bucatile de carne timp de mai multe minute iar bucatile mari pot fi lasate chiar mai multe ore la macerat. Marinadele au un efect de conservare, fac carnea mai frageda si ii dau o aroma aparte, in functie de ingredientele folosite.

Sosuri BBQ: Contin ingrediente naturale si confera arome unice preparatelor la gratar. Usor de utilizat, se poate obtine o aroma cu iz de afumat, aroma de whisky dar si crusta pentru bucatile de carne mari. Rolul lor este, in afara de aromarea preparatului, si de a mentine suculenta bucatii de carne, aceasta ramanad moale, hidratata si frageda fara sa se usuce. Utilizarea sosurilor de bbq este recomandata atunci cand nu a fost timp suficient de marinare sau cand se doreste preparare rapida la gratar.

Condimente BBQ: Se deosebesc de condimentele obisnuite in principal prin faptul ca sunt condimente naturale, disponibile in cantitati generoase. Aromele sunt de asemenea inedite, condimentele de bbq fiind in general amestecuri de plante si arome specifice gatitului la gratar.