Cum intretinem produsele din fonta - cateva sfaturi

Cum intretinem produsele din fonta - cateva sfaturi

duminică 09.02.2020

Despre beneficiile produselor pentru gatit din fonta cum ar fi: ceaune, tigai, plite sau chiar gratare am scris aici. In acest articol dorim sa-ti prezentam indicatii si recomandari despre cum sa le intretii iar informatiile cuprinse aici sunt culese din instructiunile mai multor fabricanti de astfel de produse si in mod special ale producatorului german PETROMAX.

Recomandari inainte de prima utilizare a produselor de fonta:

- Inainte de prima utilizare iti recomandam sa speli cu apa fierbinte tigaia de fonta, ceaunul sau orice alt produs de fonta. Imediat dupa spalare sterge-l cu o laveta (material textil) uscata si daca este cazul lasa produsul din fonta sa se usuce intr-un loc cald.

- Produsele firmei PETROMAX sunt fabricate cu o patina protectoare (pelicula subtire) si astfel le puteti folosi imediat; in cazul in care ai o tigaie de fonta sau un ceaun sau orice alt produs din fonta care nu are aceasta patina sau nu esti sigur ca are, atunci iti recomandam sa le ungi cu ulei vegetal (de preferat ulei de rapita datorita punctului termic de ardere inalt) si sa incingi fonta (in cuptor sau in gratar) pentru a forma aceasta patina.

- Este de dorit ca la prima utilizare sa eviti preparea de feluri cu continut ridicat de aciditate deoarece aceasta poate ataca stratul subtire de patina; ulterior, dupa mai multe utilizari, cand patina este stabila, formata in timp, nu ar trebui sa mai existe acest risc.

Intretinerea vaselor de fonta:

- dupa utilizare vasele de fonta, fie ele ceaune sau tigai de fonta dar si plite sau gratare de fonta, trebuie curatate doar cu apa calda si burete (dar nu cu burete de sarma); puteti folosi o spatula de lemn sau racletele producatorului pentru a inlatura resturile de mancare, important este sa nu folositi ustensile metalice ce pot zgaria patina sau chiar materialul, fonta.

- nu este recomandata folosirea detergentilor deoarece detergentul in combinatie cu apa calda dizolva grasimea patinei si astfel fonta va ramane neprotejata; de asemenea fonta fiind poroasa pot ramane reziduuri ale detergentilor mai ales daca patina este subtire sau recent formata;

- dupa spalare, sterge bine ceaunul sau tigaia de fonta cu un prosop textil de bucatarie, lasa vasul de fonta la uscat si apoi unge intreaga suprafata cu un strat subtire de grasime; recomandam sa folosesti ulei vegetal cu punct de ardere inalt cum ar fi ulei de palmier, rapita, soia s.a. care au rezistenta mare la temperaturile inalte; alternativ poti folosi pasta de intretinere recomandata de producator;

- dupa acest procedeu de ungere cu grasime vegetala, vasele de fonta trebuie incalzite la aprox. 180°C timp de pana la 2 ore astfel ca surplusul de ulei sa va evapora si trebuie de asemenea sa asiguri o racire lenta a tigaii de fonta respectiv a ceaunului (atenie: se poate genera fum dens si e bine sa fie o zona cu ventilatie foarte buna);

Ce facem cand vasul de fonta ruginit?

- In cazul in care vasul tau de fonta a ruginit sau a prins puncte de rugina, trebuie sa stii ca nu este nimic pierdut; cu un pic de atentie si indemanare, tigaia, ceaunul si plita de fonta pot fi refacute, pot fi ca noi;

- Pentru acest rezultat trebuie mai intai inlaturata rugina si pentru aceasta poti folosi o perie de alama sau zale speciale (in general producatorii de vase din fonta au in sortiment asa ceva);

- Dupa eliminarea ruginii trebuie demarat procesul de formare a patinei aplicand de mai multe ori o pelicula de ulei si incalzind vasul de fonta de mai multe ori, pana suprafata devine lucioasa, neteda;

Ce nu trebuie sa faci produselor pentru gatit din fonta?

1) Sa le stropesti sau chiar sa torni apa sau alte lichide reci pe tigaia de fonta fierbinte sau ceaunul incins deoarece materialul nu rezista la socuri termice si se poate sparge; aceasta situatie nu este acoperita de garantie de nici un producator;

2) Incercati sa evitati utilizarea frecventa a detergentului de vase deoarece exista riscul sa distrugeti patina (pelicula protectoare) si in timp fonta va rugini;

3) Aseaza cu grija ceaunul sau tigaia de fonta, deoarece fonta este sensibila la socuri mecanice. Fonta este, prin natura sa, un material casant si se poate sparge. Si nici aceasta situatie nu este acoperita de garantie.

4) Nu depozita vasele de fonta in stare uda sau in locuri cu umiditate mare (subsol, beci s.a.); in perioadale reci ale anului este recomandat sa depozitezi ceaunele sau tigaile din fonta in interior, deoarece in aer liber conditiile meteo (ploaie, ceata, zapada) cresc riscul aparitiei ruginii;

5) Vasele pentru gatit din fonta nu sunt prevazute pentru curatare in masina de spalat vase.

Surse: Petromax.de, SouthernLiving.com, FreshOffTheGrid.com si OUTDOOR Boys Youtube channel

Articole asemanatoare: (3)