Un gratar ceramic este in general mai costisitor decat un gratar cu carbuni metalic insa exista si argumente clare ce justifica pretul. Dar de ce sa cumparam un gratar ceramic? In primul rand materialul ceramic este cel care ofera un control deplin al temperaturii intr-un gratar ceramic fiind foarte usor posibila afumarea la rece si afumarea la temperaturi joase dar si prajirea pe gratar la temperatura foarte ridicata: searing ceea ce il face un gratar versatil, pe care poti prepara diversificat. Si gratarele ceramice se deosebesc intre ele prin anumite caracteristice care le cresc sau le reduc performanta. De exemplu, calitatea ceramicii din care este confectionat si aici trebuie avuta in vedere provenienta materialului dar si grosimea lui. Este de preferat ca peretii ceramici sa fie mai subtiri pentru ca acest lucru garanteaza o calitate ridicata a materialului ceramic si o durata de incingere a gratarului mai scurta cu o cantitate mai mica de combustibil consumat. Un alt atu al unui gratar ceramic performant este forma ovala care permite doua zone de gatit, dar si o circulatie deosebit de eficienta aerului la interior, in timpul gatitului.
Va prezentam mai jos cateva dintre avantajele majore ale unui gratar ceramic performant:
- controlul deplin al temperaturii este usor si precis prin simpla ajustare a rozetei de tiraj. Acest lucru este posibil pe de-o parte datorita materialului ceramic cu glazura (invelis) de portelan care retine atat caldura cat si umiditatea si pe de alta parte datorita costructiei robuste.
- consumul de carbuni (combustibil) intr-un gratar ceramic este unul eficient si se refera la capacitatea de a retine foarte bine caldura astfel incat cantitatea de carbune consumata este foarte mica, oferind chiar posibilitatea de a functiona ore in sir fara a adauga combustibil.
- datorita controlului deplin al temperaturii, un gratar ceramic performant este deosebit de versatil. Putem gati prin orice metoda de la grilling (direct deasupra carbunilor incinsi) pana la afumare sau smoking. Putem coace paine sau pizza, putem folosi un gratar ceramic ca un cuptor dar si la afumare la rece pe timp de iarna.
- usor de utilizat de la aprindere pana la curatare.
- comparativ cu un gratar din metal, un gratar ceramic mentine preparatele hidratate si savuroase. Daca uneori friptura la gratar pare uscata, acest lucru nu se intampla atunci cand gatiti pe un gratar ceramic. Orice friptura ramane suculenta, frageda si gustoasa.
- materialul ceramic nu imprima nici o aroma preparatelor in timpul gatitului, aroma de carbune de lemn dar si aroma ingredientelor ramane autentica.
- un gratar ceramic cu forma ovala ofera doua zone de gatit separate, cu multimple utilizari.
- siguranta in utilizare a unui gratar ceramic este deplina. Etanseitatea perfecta si materialul ceramic cu invelis de portelan fac posibil gatitul la temperaturi inalte sub capac, fara ca exteriorul sa se incinga in mod periculos.