Ce este si cum functioneaza arzatorul de lemne Petromax Rocket RF33?

Ce este si cum functioneaza arzatorul de lemne Petromax Rocket RF33?

marţi 25.02.2020

De dimensiuni compacte aprox. 23 x 33 cm (inaltime cat o sticla de apa de 1,5 litri) si o greutate proprie decenta de doar 6,5 kg, acest arzator de lemne este un instrument foarte util si de nelipsit din echipamentul pasionatiilor de camping-picnic si drumetii, dar nu numai. Arzatorul Petromax Rocket RF33 foloseste cu rol de combustibil, lemne, crengi si surcele si combina in mod eficient efectul de semineu cu efectul de gazeificare a lemnului oferind o ardere eficienta cu un consum minim de combustibil. Aparatul Petromax Rocket RF33 este un arzator mobil ce poate incalzi rapid pentru a fierbe, a frige sau a praji diverse preparate intr-o tigaie sau cratita.

Partea functionala a arzatorului consta in constructia metalica in forma literei L ce reprezinta camera de ardere. Datorita efectului de tiraj, aerul rece patrunde in camera de ardere in partea inferioara a arzatorului apoi este incalzit in camera de ardere, fapt ce conduce la dilatarea aerului, adica la scaderea densitatii lui, facandu-l mai usor si conducand la ridicarea acestuia spre gura de evacuare, ochiul de gatit. Astfel se genereaza o diferenta de presiune intre partea inferioara si cea superioara, cunoscuta drept efect de tiraj, ceea ce asigura un flux continuu de aer rece ce va fi incalzit in camera de ardere si apoi evacuat spre gura de gatit. Resturile de la combustibilul solid ars cad prin grilajul metalic integrat direct in cuva de cenusa, fara a obtura accesul de aer proaspat, de oxigen, spre camera de ardere.

Arzatorul de lemne Petromax Rocket RF 33 este o constructie solida, cu pereti dubli, gandit pentru utilizarea in aer liber, usor de transportat dar in acelasi timp si efcient. Pentru asigurarea eficientei producatorul Petromax a evitat izolarea termica a peretilor cu materiale ceramice, tip samota, deoarece acestea ar fi ingreunat aparatul facandu-l greu de transportat, dar ar fi fost si o solutie riscanta, cu risc sporit de spargere pe durata  transportului.

Pe gura de foc se pot aseza pentru frigere, prajire sau fierbere tigai, cratite si ceaune cu diametrul de min. 12 cm iar suportul din fonta inmagazineaza caldura si asigura transferul ei uniform catre vasele de lucru. 

Nota: in ultima vreme am observat ca in anumite medii (mai ales cel online) acest gen de produs este denumit din pacate “soba” fapt pe care noi il consideram eronat, deoarece soba are functia principala de incalzire a aerului intr-un spatiu inchis, intr-o incapere, in timp ce produsul in cauza, Rocket RF33 Petromax are rolul de a incalzi diverse obiecte cum ar fi recipiente (cu alimente) si este destinat utilizarii in aer liber. 

Surse: Petromax.de

Articole asemanatoare: (7)