Sfaturi practice la gratar

Sfaturi practice la gratar

duminică 20.01.2019

Sfaturi practice de ordin culinar

Bare de aromatizare: Secretul prepararii diferitelor produse la un gratar cu gaz este obtinerea aromei autentice. Secretul aromei perfecte sta in fum. Picaturile de sucuri cad de pe gratar pe barele de aromatizare pe care sfaraie si fumega, degajand arome care invaluie carnea care se prepara. Exista bare de aromatizare din inox dar si bare portelanate. Acestea au si rolul de a proteja impotriva aprinderii grasimilor. Daca in cazul gratarului cu carbune procedura de aprindere a lemnelor sau a carbunilor este cunoscuta din stramosi, gatitul in aer liber, in stil american la grill-ul cu gaz necesita cateva cunostiinte suplimentare.

Sistem de protectie la flacara: Atunci cand gatesti in aer liber utilizand un grill profesional cu gaz din produsele asezate pe gratar se scurg sucuri specifice care se aduna in apropierea sursei de caldura si se aprind. Sistemele cele mai bune de grill-uri cu gaz dreneaza rapid grasimea scursa si asigura evaporarea sucurilor, surplusul ramanand in tava de scurgere, contribuind astfel la obtinerea gustului tipic al preparatelor la gratar. Grill-urile profesionale cu gaz folosesc un sistem metalic care tine sucurile scurse de pe gratar la distanta de flacara. Si gratarele cu carbune performante beneficiaza de sisteme similare prin care se evita aprinderea grasimilor mai ales cand gatiti prin metoda indirecta.
 
Aprinderea gratarului cu gaz: Ridicati capacul gratarului, deschideti robinetul buteliei, rasuciti butonul de gaz al arzatorului pana la pozitia maxim. Asteptati 3-5 secunde, pana ajunge gazul in camera de aprindere a arzatorului. Apasati butonul de aprindere. Lasati grill-ul sa se preincalzeasca cu capacul inchis pana la 300°C. Asezati produsele pe grill si reglati debitul de gaz la nivelul recomandat in reteta si potrivit cu metoda de preparare.
Recomandare: Aveti grija ca tava pentru colectarea grasimii sa nu contina resturi. Astfel veti elimina riscul aprinderii grasimilor si veti tine la distanta insectele. Daca observati ca s-a aprins grasimea dati toate butoanele la minim si trageti produsele in alta zona a gratarului. Nu incercati nicioadata sa stingeti focul unui grill cu gaz folosind apa! Tineti cont de faptul ca duratele de preparare la grill-ul cu gaz au in vedere o temperatura a mediului de 20°C si o atmosfera calma sau cu vant slab. Aveti in vedere durate mai lungi daca gatiti in zile mai reci si cu vant sau la altitudine mare.
 
Aprinderea gratarului cu carbune: Un gratar cu carbune performant beneficiaza de sistem de tiraj care inlesneste aprinderea carbunilor sau a brichetilor. Daca mai este prevazut si cu capac dotat cu sistem de ventilatie, aprinderea este rapida iar carbunele, respectiv brichetii au o durata mai lunga de ardere.
Recomandare: Folosirea de lichide inflamabile in procesul de aprindere va avea urmari asupra produsului final si se va regasi in aroma preparatelor, motiv pentru care recomandam o aprindere naturala.
 
Masurarea temperaturii preparatelor: Sunt doua temperaturi care conteaza pentru calitatea preparatului pregatit la un grill profesional cu gaz: Temperatura din interiorul grill-ului (sub capac) este indicata de termometrul montat pe capac. Aceasta temperatura este hotaratoare pentru ritmul in care se pregatesc produsele si va avea urmari asupra fragezimii si suculentei acestora. Pe de alta parte, temperatura interioara a bucatii de carne indica stadiul la care a ajuns prepararea. Pentru masurarea temperaturii preparatelor trebuie sa recurgem la un termometru special destinat acestui scop si va permite sa aflati in orice moment la ce temperatura a ajuns carnea preparata la gratar. Si in cazul gratarelor cu carbune prevazute cu capac si termometru, beneficiul de masura temperatura preparatelor garanteaza un meniu reusit la gratar.
 
Folositi ustensile potrivite! Indiferent daca organizati un gratar la iarba verde sau un barbecue la grill-ul cu gaz, instrumentele cu maner lung va feresc de caldura. Furcile si furculitele trebuie sa fie folosite doar pentru ridicarea produselor complet preparate de pe gratar deoarece prin intepare, carnea isi pierde din suculenta. Clestii si ustensilele de intors special concepute pentru gatit la gratar sunt recomandate.
 
Este prima oara cand va apropiati de un grill profesional cu gaz? Sau deja ati folosit un grill, dar nu ati fost incantati de rezultate? Fiti linistiti, cu aceste sfaturi practice in curand veti putea folosi grill-ul cu gaz ca un adevarat specialist.
 

Sfaturi practice tehnice si de intretinere

Prin ce se deosebesc grill-urile obisnuite cu gaz de grill-urile profesionale de calitate cu gaz?

Grill cu gaz: Un grill profesional cu gaz ofera posibilitatea de a gati in aer liber imediat dupa aprindere. Un alt avantaj al grill-ului cu gaz este acela ca degaja o cantitate foarte mica de fum. Puterea termica si temperatura de preparare pot fi reglate usor si precis. Daca grill-ul cu gaz dispune de capac, atunci poate fi folosit atat pentru prepararea prin metoda directa, cat si pentru prepararea prin metoda indirecta, ca la cuptor. Grill-urile cu gaz sau gratarele cu carbune performante sunt concepute in asa fel incat sa ofere confort maxim. Pe suprafetele laterale ale grill-urilor cu gaz puteti pregati sosuri, salate si alte preparate. Consolele rabatabile ale modelelor de grill-uri cu gaz ofera suficient spatiu de lucru.

Componentele unui grill uzual cu gaz: Grill-urile simple cu gaz sunt prevazute cu un singur arzator, care produce caldura. Deasupra arzatorului veti gasi cele mai diferite sisteme de difuzare a caldurii (sine de directionare a aerului, fragmente ceramice, roca vulcanica si altele) iar deasupra tuturor se afla gratarul. Grill-urile performante cu gaz au cel putin doua arzatoare reglabile individual (nu cu butoane "pornit-oprit"), care fac posibila gestionarea precisa a temperaturii. Grill-urile cu gaz simple au de obicei un arzator in forma literei H amplasat central, cu unul sau doua comutatoare. Grill-urile cu gaz care au un singur arzator in forma de H nu pot fi reglate precis si, in comparatie cu grill-urile prevazute cu arzator circular, doua sau mai multe arzatoare prezinta diferente mari de incalzire pe suprafata gratarului.

Puterea termica a grill-ului, in kW nu exprima in mod direct capacitatea de preparare a grill-ului dar este o masura exacta a cantitatii de gaz consumat pe ora. Grill-urile de calitate cu gaz asigura o temperatura eficienta a gratarului cu un consum economic de gaz. In general este insa valabila regula conform careia, cu cat un grill este mai mare si cu cat suprafata gratarului este mai mare, cu atat puterea termica si consumul de gaz pe ora sunt mai mari.

Constructie stabila: Un grill performant cu gaz este stabil si robust, un grill de calitate inferioara se clatina avand o constructie instabila. In momentul in care un grill nu sta fix in locul de prezentare/vanzare, foarte probabil ca se va rasturna atunci cand va fi folosit. Alegeti un grill cu gaz executat cu materiale si componente de calitate. Corpul grill-ului are un cadru stabil si roti care se misca usor. In ansamblu, grill-ul trebuie sa fie un produs de prima calitate si perfect potrivit cu cerintele utilizatorilor.

Gratarele propriu-zise sunt de obicei nichelate sau cromate. Un gratar masiv va rezista mai mult, va conduce si va mentine mai bine caldura. Cele mai bune gratare se diferentiaza atat prin calitatea deosebita a structurii metalice de baza (fonta, inox, aliaje de aluminiu), cat si a finisajelor. Daca gratarul, indiferent ca este din otel, inox sau fonta, este invelit intr-un strat de portelan, atunci puteti avea certitudinea ca ati ales un gratar performant pe care il curatati usor, rezista in timp iar alimentele nu se lipesc.

Siguranta in exploatare: Un grill de calitate se aprinde fara probleme, permite un control cat mai simplu si exact asupra temperaturii si are butoane care nu capata o temperatura insuportabila nici atunci cand se lucreaza la temperaturi rdicate. Echiparea grill-urilor Outdoorchef, Weber si Big Green Egg cu dotari de calitate pentru siguranta in exploatare este recunoscuta in tarile de vest ale Europei si mai ales in spatiul germanic.

Garantie prelungita: Marcile comercializate de www.campinggrill.ro precum Weber, Outdoorchef sau Big Green Egg sunt marci cu renume international ce isi pot permite sa sustina produselor proprii. Si dupa expirarea perioadei de garantie, va stam la dispozitie cu sfaturi si consultanta, piese de schimb, accesorii suplimentare si chiar retete culinare.