Somonul afumat cu glazura si ananas a fost in centrul primei sesiuni de Outdoor Cooking cu Chef Laurentiu Mihai si a fost preparat pe un gratar ceramic cu carbuni Primo Oval Jr.
File-ul de somon a fost afumat pe placi de cedru asezate pe grilajul gratarului, la foc direct, de putere medie, si apoi glazurat cu pasta miso si servit pe pat de ananas copt la gratar alaturi de salsa si vin roze de la podgoria 1000 de Chipuri.
File-ul de somon se prepara in principiu la foc indirect, fiind o carne cu structura fina, si merge perfect imbinat cu aroma de fum de cedru. Placile de cedru devin sursa principala de aroma de fum dar pot proteja carnea de focul direct, devenind un scut impotriva caldurii emanate de jarul incins.
Ingrediente Somon afumat cu glazura si ananas pentru 10 portii:
- 2 bucati (placi) file de somon (curatate de piele si oase) si taiate in felii in bucati egale;
- Pasta miso;
- Miere;
- Lime (sucul de la un lime);
- 1 buc. ananas (mare);
- 1 mango;
- 1 cutie rosii cherry;
- 1 ardei iute (iute mediu);
- Fire de chivas;
- Condiment KAMEHA Don Marco’s Barbecue;
- sos BBQ cu ananas Pineapple Rum Chipotle;
- Placi cedru;
- Ulei de masline
Mod de preparare Somon afumat cu glazura si ananas pentru 10 portii:
1. condimentati bucatile de somon cu Kameha si se lasa la marinat cu un strop de ulei de masline timp de 2 ore;
2. puneti placile de cedru intr-o tava cu apa timp de aprox. 1 ora; lemnul va absorbi apa si o va elibera sub forma de abur si aroma lemnului in momentul cand placile vor fi asezate pe gratar deasupra jarului incins;
3. se formeaza sosul pentru glazura din pasta de miso, cu miere si suc de lime; aplicarea sosului pe bucatile de somon se face in momentul in care asezam somonul pe placile de cedru;
4. odata pornit gratarul asigurati-va ca temperatura interioara ajunge la aprox. 200°C si asezati placile de cedru pe gratar; dupa aprox. 10 min veti simti aroma cedrului si veti auzi placile trosnind in gratar; acesta este momentul cand ungeti placile de cedru cu ulei de masline si asezati bucatile de file de somon;
5. somonul se lasa la afumat in gratar (smoker) pentru 20 min la cca. 180°C apoi scoateti bucatile intr-o tava si pastrati-le la cald aproape de gratar;
6. taiati ananasul in felii groase de aprox. 1 cm; feliile de ananas se coc pe grill aprox. 5 min. pe fiecare parte la aprox. 160°C;
7. dupa ce se intorc feliile de ananas se aplica cu pensula glazura: sosul barbecue si se lasa sa caramelizeze aprox. 2 min.;
8. se aseaza bucatile de somon afumat pe feliile de ananas si se mai lasa la afumat pentru aprox. 3 min.
9. se serveste cu salsa si vin roze.
Enjoy it!