Cum functioneaza lampa Petromax HK500

Cum functioneaza lampa Petromax HK500

vineri 06.03.2020

Lampile pe baza de petrol lampant au fost o sursa fiabila de lumina pentru viata de zi cu zi incepand cu timpurile de criza de la mijlocul secolului al XIX-lea pana in zilele noastre. In 1910, Max Graetz a revolutionat - odata cu dezvoltarea lampii Petromax de lumina de mare putere - performanta tehnica si randamentul luminos al lampilor petroliere.

Lampa Petromax HK500 este o instalatie de iluminare cu gaz de mici dimensiuni, un fel de felinar (dar fara fitil), ce functioneaza cu ulei lampant / petrol lampant sau ulei de parafina. Completata de cateva accesorii simple lampa Petromax HK500 poate fi transformata intr-o mica masina de gatit eficienta.

Datorita sistemului ingenios cu carburator, lampa Petromax HK500 produce lumina de putere mare aducand lumina in orice colt intunecat. Forma sa compacta, face lampa Petromax HK500 usor de transportat si insotitorul ideal pentu orice fel de aventura in aer liber.

Principalele componente si rolul lor functional:

Pompa manuala de aer incorporata [1] introduce aer in rezervorul de combustibil al lampii Petromax HK 500 pana la presiunea de aprox. 2 bari in rezervor. Aceasta presiune de 2 bari este necesara pentru a ridica destul combustibil, fie el petrol lampant sau ulei de parafina, pana la carburator [2] si prin duza carburatorului atunci cand lampa este in functiune.

In stare de functionare, carburatorul este incalzit continuu de flacara corpului incandescent [3]. Caldura evapora combustibilul lichid la o temperatura de aprox. 250° C pe la jumatatea carburatorului. Combustibilul vaporizat (in stare gazoasa) avanseaza apoi prin conducta carburatorului si este incalzit in continuare (chiar supraincalzit) pana cand iese din duza aproape de viteza sunetului (300 m/s). Dupa iesirea din duza, combustibilul petrolier in forma gazoasa, care fusese comprimat pana atunci, se dilata si antreneaza aerul necesar pentru ardere..

Vartejul, vibratiile rezultate si viteza ridicata determina zgomotul clasic al lanternelor Petromax. Amestecul de conbustibul gazos cu vaporii de aer ajung cu viteza mare prin tubul de amestec [4] direct deasupra duzei astfel incat amestecul gazos de combustibil si aer sa poata tasni prin duza si arde complet in mantaua incandescenta. Mantaua, cunoscuta popular drept “ciorap” sau “soseta” este formata dintr-o tesatura sintetica de matase care a fost impregnata cu diferite saruri fluorescente in timpul fabricatiei. Corpul incandescent este ars cand lanterna este pornita pentru prima data, adica transformat în cenusa. Sarurile confera structurii de cenusa o anumita durabilitate. In interiorul “ciorapului” are loc arderea amestecului de gaz cu aer, o flacara albastra, de luminozitate foarte redusa, ce incalzeste mantaua pana la incandescenta generand astfel intensitatea luminoasa ridicata a lampii Petromax HK500.

Pentru punerea in functiune a lampii trebuie mai intai preincalzit carburatorul pentru ca apoi sa aiba loc procesul de mai sus. Preincalzirea carburatorului se face prin preincalzitor [5] ce functioneaza cu combustibil si aer din rezervor.

Alte informatii:

- "ciorapii” sunt o tesatura sintetica in forma de para, din materiale ca bumbac, matase sau matase sintetica, imbibati cu saruri fluorescente ce se activeaza la caldura intensa a flacarii si sunt extrem de sensibili la solicitari mecanice, zgaltaieli, indoiri acestea afectand buna lor functionare;

- Puterea luminoasa este data de producator in Hefnerkerze (HK), o unitate de masura folosita in trecut si denumita dupa fizicianul Friedrich von Hefner Alteneck; unitatile de masura HK se pot transforma printr-o formula de calcul in Watt (factor 0,77);  trebuie spus ca Wattul nu este unitatea de masura corecta pentru intensitatea luminii dar s-a incetatenit aceasta idee avand in vedere perioada lunga de utilizare a becurilor cu filament; in termeni fizici corecti intensitatea luminoasa se masora in Candela (Cd) iar lampa Petromax HK500 produce o intensitate luminoasa de 451,5 Cd, adica 385 Watti aproape cat 4 becuri cu filament de 100W.

- Rezervorul de combustibil al lampii Petromax HK500 are capacitatea de 1 litru si asigura functionarea lampii timp de 8 ore.

Surse: petromax.de si StarkLicht.com

Articole asemanatoare: (8)