Cum functioneaza felinarul cu gaz lampant FEUERHAND?

Cum functioneaza felinarul cu gaz lampant FEUERHAND?

duminică 18.10.2020

De peste 125 de ani felinarul cu gaz lampant FEUERHAND este sursa de lumina de incredere pentru milioane de oameni din toata lumea si, in ciuda evolutiei tehnologiilor de iluminare, felinarul cu gaz FEUERHAND este fabricat in continuare in Germania.

Constructia metalica robusta, materialele rezistente la vant si vreme rea, sticla termorezistenta SCHOTT, utilizarea si intretinerea usoara, durata lunga de ardere (pana la 20 de ore) au facut ca felinarul cu gaz lampant sa ramana una dintre cele mai apreciate surse de lumina fiind folosita atat pentru iluminarea de spatii de lucru in aer liber cat si ca sursa de lumina ambientala pe terasa la ceas de seara. Din acest motiv felinarele sunt disponibile in mai multe culori si pentru acest lucru producatorul (firma PETROMAX GmbH) a prevazut o vopsire cu acoperire cu pulbere de vopsea care la randul ei ofera o rezistenta in timp felinarului. 

lampi cu gaz Feuerhand

Functionarea felinarului este cat se poate de simpla. Aerul rece, proaspat, necesar arderii gazului lampant patrunde pe langa cos (horn) prin cadru in mod controlat asigurandu-se si preincalzirea sa. Aerul proaspat ajunge apoi la arzator (suportul metalic cu fitil) oferind destul oxigen pentru a mentine flacara. Aerul cald este evacuat apoi prin cos (horn).

Combustibilul necesar iluminarii, gazul lampant, se afla in rezervor. Acesta nu trebuie sa depaseasca linia marcata (vezi poza), aprox. 300 ml, chiar daca rezervorul are o capacitate mai mare. Volumul suplimentar este necesar fitilului, o piesa considerata consumabil si disponibila in gama de produse Feuerhand, care trebuie sa absoarba gazul. De aceea la prima utilizare sau de fiecare data cand puneti un fitil nou, fitilul trebuie lasat aprox. 20 min. inecat in combustibil inainte de a fi aprins.

Pentru aprinderea fitilului este necesara ridicarea sticlei SCHOTT si pentru acest lucru este prevazut un maner metalic aflat langa cadrul felinarului care permite pozitionarea sticlei intr-un locas special. Pentru aprinderea felinarului este de ajuns ca fitilul sa iasa pana la 2 mm din arzator. Dupa aprinderea fitilului poti aseza sticla SCHOTT prin intermediul manerului inapoi in pozitia sa.

Flacara poate fi reglata cu ajutorul manerului rotativ ce actioneaza in arzator. Totusi flacara nu trebuie sa fie instabila sau sa genereze fum (funingine), sa afume sticla. FEUERHAND recomanda ca flacara sa aiba o pozitie stabila, marimea ei sa fie intre 1,5 si 2 cm. Stingerea flacarii se poate face prin coborarea fitilului. Poti verifica daca flacara s-a stins intr-adevar ridicand pentru scurt timp fitilul. Indicatie: Nu cobori fitilul prea mult, pentru ca exista riscul sa iasa din prinderea din arzator si sa cada in rezervor.

Caracteristici tehnice felinar gaz lampant Feuerhand:

  • Material:             Otel zincat
  • Inaltime:              25,5 cm
  • Latime:                15,5 cm
  • Greutate:             520 g
  • Rezervor:             340 ml
  • Autonomie:         aprox. 20 ore

Sursa poze: baza date foto Feuerhand / Petromax GmbH; pagina oficiala facebook Feuerhand. 

Articole asemanatoare: (4)