Ce este GS4 la gratarele cu gaz Weber?

Ce este GS4 la gratarele cu gaz Weber?

miercuri 10.07.2019

Ce este GS4 la gratarele cu gaz Weber? este intrebarea pe care multa lume ne-o adreseaza asa ca am adunat, legat si adaptat mai multe informatii pentru dvs. in vederea unui raspuns cat se poate de complet.

GS4 (Grilling System 4) completat de titulatura “High Performance” este un sistem al gratarelor Weber gama Genesis ce este considerat motorul gratarelor cu gaz Genesis si are la baza ani de cercetare in domeniul functionarii gratarelor si munca unei echipe de ingineri pasionati ai companiei americane de gratare Weber Stephen.

Sistemul GS4 High Performance a fost introdus in anul 2017 o data cu noua generatie de gratare cu gaz Weber Genesis, cunoscuta drept Genesis II. Ulterior a fost introdus intr-o varianta simplificata si “fratele” mai mic Spirit asupra caruia vom reveni mai tarziu.

Intr-un interviu acordat revistei-magazin Weber Grill-On , vice-presedintele Weber Grills, Marc Colavitti, responsabil de Cercetare & Dezvoltare incadrul companiei americane de gratare, face o scurta prezentare a celor 4 componente ale sistemului GS4 din care am preluat principalele idei:

  1. APRINDEREA ELECTRONICA – “ (…) in fapt, sistemul de aprindere este inima oricarui gratar cu gaz si cu tot respectul fata de celelalte gratare cu gaz este intr-adevar complex. Noi ne-am uitat la date reale pentru a afla cu ce probleme se confrunta lumea. Pornind de aici am implementat imbunatatiri ale modului de aprindere pentru a asigura o functionare mai buna si l-am indepartat de caldura gratarului – acest lucru avand ca efect o durata de viata mai mare a bateriei.  Izolarea cablurilor a fost de asemenea imbunatatita si o serie de schimbari au fost aduse aprinzatorului insusi referitor la modul in care este sigilat. Aceasta imbunatatire a redus semnificant riscul de a nu genera scanteie.”

  1. ARZATOARE DE MARE PERFORMANTA – “Probabil arzatoarele sunt schimbarea cea mai vizibila din acest sistem. De asemenea una dintre frustrarile utilizatorilor gratarelor cu gaz Weber este legata de neintretinerea arzatoarelor. Ele trebuie curatate si in timp chiar si arzatoarele de inox vor coroda datorita caldurii si influentelor mediului inconjurator. La noile arzatoare am schimbat orificiul pe unde iese gazul din arzator si se formeaza flacara. Aceste orificii sunt ambutisate respectiv stantate dinspre partea inferioara spre exterior – acest lucru face arzatoarele mai flexibile la formarea grasimilor si coroziune mai ales ca acestea au loc indeosebi la marginile taieturilor. Mai mult, arzatoarele au o forma conica ce asigura o ardere mai puternica si uniforma.

  1. BARELE DE AROMATIZARE (FLAVORIZER BARS), introduse in 1985 la prima gama de gratare cu gaz Weber Genesis, au rolul de a proteja flacara arzatorului de grasimile ce se scurg de la preparate dar au si rolul de a da aroma de gratar atat de cunoscuta cand sucurile de la preparate intra in contact cu ele si genereaza un fum de intensitate mica cunoscut noua ca aroma clasica de gratar. La GS4 a fost schimbat materialul barelor de aromatizare pentru a asigura o durata mai lunga de viata si au fost efectuate lacasuri prin care sa poata fi observata mai usor flacara arzatorului.

  1. SISTEMUL DE COLECTARE A GRASIMILOR “managementul colectarii grasimilor in gratar a fost intotdeauna un subiect la gratare cu toate ca multa lume neglijeaza acest aspect. Acest sistem face ca grasimea sa fie captata si indepartata de caldura limitand astfel riscul aprinderii lor. Astfel noi am dorit sa eliminam aceasta problema potentiala a utilizatorilor. La Genesis II sistemul de management al colectarii grasimilor a fost mutat din lateral in zona centrala sub cuva arzatoarelor. In acest fel grasimile se scurg in tava de colectare grasimi sub un unghi mai ascutit si de asemenea aceasta repozitionare conduce la o mai buna accesibilitate si supraveghere a intregului proces de colectare grasimi”.  

Incepand cu 2019 o varianta simplificata a sistemului GS4 High Performance a fost introdusa si pentru gama Weber Spirit II de asemenea nou prezentata in acest an. Fata de sistemul prezent la Genesis II, GS4 de la Spirit nu dispune de aceleasi arzatoare conice si implicit nu are nici apelativul “High Performance”.   

Articole asemanatoare: (5)