Sfaturi practice de ordin culinar
Bare de aromatizare: Secretul prepararii diferitelor produse la un gratar cu gaz este obtinerea aromei autentice. Secretul aromei perfecte sta in fum. Picaturile de sucuri cad de pe gratar pe barele de aromatizare pe care sfaraie si fumega, degajand arome care invaluie carnea care se prepara. Exista bare de aromatizare din inox dar si bare portelanate. Acestea au si rolul de a proteja impotriva aprinderii grasimilor. Daca in cazul gratarului cu carbune procedura de aprindere a lemnelor sau a carbunilor este cunoscuta din stramosi, gatitul in aer liber, in stil american la grill-ul cu gaz necesita cateva cunostiinte suplimentare.
Recomandare: Aveti grija ca tava pentru colectarea grasimii sa nu contina resturi. Astfel veti elimina riscul aprinderii grasimilor si veti tine la distanta insectele. Daca observati ca s-a aprins grasimea dati toate butoanele la minim si trageti produsele in alta zona a gratarului. Nu incercati nicioadata sa stingeti focul unui grill cu gaz folosind apa! Tineti cont de faptul ca duratele de preparare la grill-ul cu gaz au in vedere o temperatura a mediului de 20°C si o atmosfera calma sau cu vant slab. Aveti in vedere durate mai lungi daca gatiti in zile mai reci si cu vant sau la altitudine mare.
Recomandare: Folosirea de lichide inflamabile in procesul de aprindere va avea urmari asupra produsului final si se va regasi in aroma preparatelor, motiv pentru care recomandam o aprindere naturala.
Sfaturi practice tehnice si de intretinere
Prin ce se deosebesc grill-urile obisnuite cu gaz de grill-urile profesionale de calitate cu gaz?
Grill cu gaz: Un grill profesional cu gaz ofera posibilitatea de a gati in aer liber imediat dupa aprindere. Un alt avantaj al grill-ului cu gaz este acela ca degaja o cantitate foarte mica de fum. Puterea termica si temperatura de preparare pot fi reglate usor si precis. Daca grill-ul cu gaz dispune de capac, atunci poate fi folosit atat pentru prepararea prin metoda directa, cat si pentru prepararea prin metoda indirecta, ca la cuptor. Grill-urile cu gaz sau gratarele cu carbune performante sunt concepute in asa fel incat sa ofere confort maxim. Pe suprafetele laterale ale grill-urilor cu gaz puteti pregati sosuri, salate si alte preparate. Consolele rabatabile ale modelelor de grill-uri cu gaz ofera suficient spatiu de lucru.
Componentele unui grill uzual cu gaz: Grill-urile simple cu gaz sunt prevazute cu un singur arzator, care produce caldura. Deasupra arzatorului veti gasi cele mai diferite sisteme de difuzare a caldurii (sine de directionare a aerului, fragmente ceramice, roca vulcanica si altele) iar deasupra tuturor se afla gratarul. Grill-urile performante cu gaz au cel putin doua arzatoare reglabile individual (nu cu butoane "pornit-oprit"), care fac posibila gestionarea precisa a temperaturii. Grill-urile cu gaz simple au de obicei un arzator in forma literei H amplasat central, cu unul sau doua comutatoare. Grill-urile cu gaz care au un singur arzator in forma de H nu pot fi reglate precis si, in comparatie cu grill-urile prevazute cu arzator circular, doua sau mai multe arzatoare prezinta diferente mari de incalzire pe suprafata gratarului.
Puterea termica a grill-ului, in kW nu exprima in mod direct capacitatea de preparare a grill-ului dar este o masura exacta a cantitatii de gaz consumat pe ora. Grill-urile de calitate cu gaz asigura o temperatura eficienta a gratarului cu un consum economic de gaz. In general este insa valabila regula conform careia, cu cat un grill este mai mare si cu cat suprafata gratarului este mai mare, cu atat puterea termica si consumul de gaz pe ora sunt mai mari.
Constructie stabila: Un grill performant cu gaz este stabil si robust, un grill de calitate inferioara se clatina avand o constructie instabila. In momentul in care un grill nu sta fix in locul de prezentare/vanzare, foarte probabil ca se va rasturna atunci cand va fi folosit. Alegeti un grill cu gaz executat cu materiale si componente de calitate. Corpul grill-ului are un cadru stabil si roti care se misca usor. In ansamblu, grill-ul trebuie sa fie un produs de prima calitate si perfect potrivit cu cerintele utilizatorilor.
Gratarele propriu-zise sunt de obicei nichelate sau cromate. Un gratar masiv va rezista mai mult, va conduce si va mentine mai bine caldura. Cele mai bune gratare se diferentiaza atat prin calitatea deosebita a structurii metalice de baza (fonta, inox, aliaje de aluminiu), cat si a finisajelor. Daca gratarul, indiferent ca este din otel, inox sau fonta, este invelit intr-un strat de portelan, atunci puteti avea certitudinea ca ati ales un gratar performant pe care il curatati usor, rezista in timp iar alimentele nu se lipesc.
Siguranta in exploatare: Un grill de calitate se aprinde fara probleme, permite un control cat mai simplu si exact asupra temperaturii si are butoane care nu capata o temperatura insuportabila nici atunci cand se lucreaza la temperaturi rdicate. Echiparea grill-urilor Outdoorchef, Weber si Big Green Egg cu dotari de calitate pentru siguranta in exploatare este recunoscuta in tarile de vest ale Europei si mai ales in spatiul germanic.
Garantie prelungita: Marcile comercializate de www.campinggrill.ro precum Weber, Outdoorchef sau Big Green Egg sunt marci cu renume international ce isi pot permite sa sustina produselor proprii. Si dupa expirarea perioadei de garantie, va stam la dispozitie cu sfaturi si consultanta, piese de schimb, accesorii suplimentare si chiar retete culinare.