Low and slow BBQ sau slow cooking la gratar reprezinta o metoda foarte indragita de a prepara bucati intregi de carne la gratar cu capac si termometru.
Metoda de slow cooking la gratar necesita cateva ustensile potrivite, multa pasiune dar si multa rabdare, de aceea este numita de cele mai multe ori metoda barbecue. Asadar, nu vom frige la gratar fleici de carne ci vom coace lent, la temperaturi joase, timp indelungat bucati intregi de carne precum ceafa de porc, costite de porc sau de vita, piept de curcan sau vita, un pui sau o pasare intreaga umpluta, dupa preferinte. Pentru un barbecue reusit gratarul cu carbuni sau cu gaz din dotare trebuie sa indeplineasca cateva dotari esentiale precum capacul si termometrul din dotare, In cazul modelelor de gratare cu gaz este necesar un minim de trei arzatoare paralele pentru a putea gati low and slow exceptie fac modelele sferice cu sistem anti-aprindere grasimi de la OUTDOORCHEF, in care putem prepara bucati intregi indiferent de numarul de arzatoare din dotare. In ceea ce priveste gratarele cu carbuni, gratarele ceramice cu forma ovala ofera satisfactia deplina.
Va prezentam mai jos cateva accesorii "must have" pentru low and slow barbecue: termometru pentru masurarea temperaturii interioare a bucatii de carne, suport pentru costite spare-ribs, rub-uri sau condimente special concepute pentru piese intregi, sosuri barbecue dar si ceaune de fonta pentru chilli con carne sau gulas...la gratar.